In Nederland, en eigenlijk in heel de wereld, staat de zon centraal. Sommige landen hebben “last” van de zon en landen zoals Nederland bloeien letterlijk en figuurlijk op van de zon. Nederland heeft een zogenoemd gematigd zeeklimaat. Voor Nederland houdt dit in dat de Noordzee van grote invloed is op ons klimaat. De Noordzee zorgt er in grote lijnen voor dat ons klimaat wordt gematigd.

We begonnen dit verhaal met Antonio Vivaldi die alle jaargetijden voorbij liet komen. Toch zijn verreweg de meeste liedjes geschreven over de zomer. Zo is over het algemeen beschouwd de lente een welkomme verademing na de winter, toch overtreft deze niet vaak de zomer. De zomer, benen bloot, feromonen gieren door de lucht. Kusjes worden uitgewisseld en heel Nederland ruikt naar barbecue! Geen wonder dat er oneindig veel liedjes zijn geschreven over de zomer.

Maar goed, laten we de herfst niet vergeten. De bloemen en planten hebben hun orgasme bereikt en het proces der aftakeling is begonnen. De natuur is op zijn retour, wat zeker niet betekent dat het niet mooi is. Denk maar aan een cougar of aan een George Clooney.

De winter, ach verleden jaar hebben we hem gewoon overgeslagen, heerlijk. Het is natuurlijk een verschil met een land dat bergen heeft. Kijk, dan roetsj je heerlijk door de neuschnee van een berg af.

De zomer, geef ons maar een zomer. Wel een met een goede zuidwester het liefst. Lekker naar een eiland waaien met de zeilboot. De zomer was ook nog nooit mooi want wij houden de zonnebril goedkoop!