Een nog grotere discussie dan het nature-nurture debat is: een skibril vs een ski-zonnebril. Door de nieuwe wetgeving in sommige delen van de Alpenlanden die stelt dat het dragen van een skihelm verplicht is voelen mensen er weinig meer voor om een skibril te gebruiken. Ze kiezen voor een ski-zonnebril. Een van de redenen is dat door de helmplicht op de ski-piste voor kinderen t/m 14 jaar in Italië ook de ouders skihelmen gaan dragen om het goede voorbeeld te geven aan hun kroost. Door het dragen van de skihelmen voelen veel mensen zich toch al zo beklemt en daar draagt een skibril alleen maar negatief aan bij. Vandaar de trend dat veel mensen kiezen voor een ski-zonnebril. 

De keuze voor ski-zonnebrillen is nog een onderontwikkeld gebied. Enkel de grote merken zoals Adidas en Oakley spelen in op deze trend en gezien de prijs die ze vragen voor de ski-zonnebrillen is het nog relatief duur om met deze trend mee te gaan. Gelukkig hebben de prijsvechters de trend ook ontdekt en dat maakt het zelfs mogelijk om elke dag met een ander montuurtje op de piste te verschijnen. Het aspect veiligheid speelt ook een belangrijke rol. Want het is een feit dat de combinatie zon en sneeuw het maakt dat de ogen zwaarder worden belast en het verstandig is om dan ook een zonnebril te kiezen die de belasting van de ogen verminderd. Kies bewust voor een zonnebril met U400 bescherming categorie 3 of 4. Een misvatting is dat je met een zonnebril in de zon kan kijken, dit is een fabel. Enkel met een eclipsbril of een lasbril factor 14 kun je direct in de zon kijken. Pas daar dus goed mee op!  Mocht je tijdens het skiën worden gesneden door een soepele Duiters of gladde Italiaan dan is het verstandig te noemen een sterke contrastkleur te nemen ten opzichte van de sneeuw, als je ski-zonnebril van je neus schiet door deze valpartij. Een zwarte zonnebril is dus een goede keuze, maar een gouden of een zilvermontuur is ook een prima alternatief. Echter zijn de olieglazen wel de trend!

Het straatbeeld kleurt van gele tot blauwe olieglazen en van groene tot paarse olieglazen en alles wat daar tussen zit. De trend van deze zomer is echter niet veroorzaakt door slimme marketeers maar door de consument zelf. Het voor de skivakantie aangeschafte hippe exemplaar ski-zonnebril is ook in de komende zomers een must have voor elke hipster. Omdat de meeste skiërs en snowboarders zijn opgegroeid met olieglazen op de skibril zie je veel mensen met een ski-zonnebril de keuze voor een ski-zonnebril met olieglazen ook  weer maken en zo doende is het dat er in het straatbeeld zoveel mensen met soortgelijke bril rondlopen. Een enkel minpunt ten opzichte van de skibril is dat de ski-zonnebril niet met een band rondom het hoofd is bevestigd. Echter is dit te compenseren door een brillenkoortje of een special ontworpen siliconen brillenkoord voor de outdoor sport. Niets houdt je dan ook meer tegen tijdens het skiën.

Helmplicht in de populaire skigebieden: