Met zekerheid is niet vast te stellen waar precies de ontdekking is gedaan. Die Italianen zijn wat zelfingenomen en kennen de uitvinding aan zichzelf toe mede ook omdat het glas is uitgevonden door de Romeinen en zij hier een causaal verband in zien.  Mede is er een verhaal bekend over Keizer Nero die door een smaragd naar de gladiatorengevechten keek en men vermoedt dat hij dit deed omdat hij bijziend was.

 

Dat klinkt als een logisch verhaal omdat het woord ‘bril’ is afgeleid van beril en dat is een vulkanisch mineraal. Als klap op de vuurpijl is smaragd een variëteit van beril. Dit maakt dat dit het oudste verhaal is over “brillen” wat de overlevering heeft doorstaan. Keizer Nero was vanaf 13 oktober 0054 v.C. tot 9 juni 0068 v.C. aan de macht, dus ergens tussen de tijdstippen in zou zomaar de eerste primitieve “bril” zijn gebruikt. Zo gek was die Nero dus nog niet.

 

Natuurlijk is het goed mogelijk dat elders ter wereld een eerdere ontdekking is gedaan en dat via handelsroutes dit in Italië is gekomen maar daar zijn geen bewijzen voor. 

Waar koop jij je zonnebril? juist! bij ons!