UV bescherming

Naast het “ gewone” licht straalt de zon ook ultraviolette licht uit. De ooglens ontwikkeld na langdurig of frequente blootstelling aan teveel ultraviolette licht, staar. Juist daardoor dient de zonnebril u te beschermen tegen ultraviolette straling door een goede UV-filter te hebben. Een goede UV-filter heeft u als er UV400 of 100% UV-bescherming wordt aangeduid bij een zonnebril.  De glazen van een zonnebril zeggen niets over de kwaliteit van UV-bescherming. Een zonnebril met lichte glazen kan dus een net zo goede of zelfs betere bescherming bieden als een met donkere glazen. Het kan zelfs zo zijn dat een zonnebril met donkere glazen en laag UV-filter schadelijker is.  Dit komt doordat de pupillen wijder open gaan staan en er zo teveel UV-straling wordt doorgelaten.

Tips bij de aanschaf van een zonnebril

  1. De kleur van de glazen zegt niets over de UV-filter in de zonnebrillen glazen.
  2. Zonnebrillen worden met vijf beschermings -categorieën aangeduid. ( Categorie 0 t/m 4). Echte bescherming begint pas vanaf categorie 2.
  3. Met categorie 4 zonnebrillen mag u niet meer autorijden. Deze categorie word meestal gebruikt tijdens poolexpedities om sneeuwblindheid te voorkomen.

Dure zonnebrillen

Het is dus niet zo dat dure zonnebrillen beter zijn dan goedkopere. Het grote prijsverschil zit in de marketing. Doormiddel van een groot marketingbudget kunnen de fabrikanten zoals Tom Ford en Dolce&Gabbana inspelen op de emoties van de consument en het een veiliger product laten lijken. Emoties kun je uitschakelen en vanaf nu hoef je jezelf dus niet meer te laten misleiden door deze reclames.

 

Alle zonnebrillen van Cheapass Zonnebrillen beschikken over categorie 3 UV-bescherming.